Δράση για το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Στα πλαίσια των δράσεων του Σχολείου μας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό, την Τετάρτη 30- 9 ? 2015 υλοποιήθηκε για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου το αντίστοιχο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα ενημέρωσης που οργανώνει το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, η ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού» -υπεύθυνη για το παράρτημα της Λάρισας- κυρία Δήμητρα Κωστούλα, επισκέφτηκε το Σχολείο μας, μετά από πρόσκληση του Διευθυντή κ. Χρήστου Παπαδούλη και του Συλλόγου Διδασκόντων και πραγματοποίησε την αντίστοιχη δράση διάρκειας μίας διδακτικής ώρας με θέμα το σχολικό εκφοβισμό σε καθένα από τα τμήματα της Α΄ Γυμνασίου ξεχωριστά, κατά τις τέσσερις πρώτες διδακτικές ώρες.
Η παρουσίαση της κ. Κωστούλα, βασισμένη στο μοντέλο της διαδραστικής επικοινωνίας με απλά και κατανοητά για τα παιδιά λόγια άγγιξε μέσα από μία ιστορία το θέμα της ενδοσχολικής βίας δίνοντας με παραστατικό και άμεσο τρόπο τα χαρακτηριστικά του φαινομένου κεντρίζοντας το ενδιαφέρον τους. Εστίασε -με βιωματικό τρόπο- στα συναισθήματα που αισθάνεται το παιδί το οποίο βιώνει τον εκφοβισμό προωθώντας την ικανότητα ενσυναίσθησης των παιδιών και προσέγγισε την ανάγκη ορθής διαχείρισης των συναισθημάτων αυτών. Παράλληλα, εμπλέκοντας τα παιδιά στην πρόβλεψη της εξέλιξης της ιστορίας, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης βασικών συμπεριφορών που αποτελούν ασπίδα απέναντι στο σχολικό εκφοβισμό. Επιπρόσθετα, τόνισε την αναγκαιότητα του να μιλούν τα παιδιά στους γονείς και στους καθηγητές τους ή στην Εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 όχι μόνο όταν συμβαίνει κάτι σε αυτά τα ίδια, αλλά και όταν γίνονται θεατές ανάλογων περιστατικών.
Οι εντυπώσεις τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών που παρακολούθησαν τη δράση ήταν πολύ θετικές δικαιώνοντας την επιλογή της συγκεκριμένης δράσης και δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα για τη διεύρυνση της συνεργασίας με φορείς όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.