Το 1ο Γυμνάσιο στο ΚΠΕ Αράχθου

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος 35 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων πραγματοποίησαν διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Αράχθου Άρτας στο πλαίσιο του προγράμματος ?Η ζωή πλησίον του Η2Ο?. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να παρακολουθήσουν δράσεις του προγράμματος ?Ο δρόμος που χάραξε ο Άραχθος?.

Ξεκινώντας το πρόγραμμά μας από τις εκβολές του Άραχθου όπου είναι η έδρα του ΚΠΕ στην Κόπερνα, που ήταν παλιό λιμάνι και συνοριακός σταθμός στα χρόνια της τουρκοκρατίας, η υπεύθυνη του κέντρου κ. Ισμήνη Ίσαρη, μας έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του υδροβιότοπου του Αμβρακικού και ακολούθως παρακολουθήσαμε τα πουλιά από τον Φάρο της Κόπερνας. Εκεί είδαμε και δελφίνια που μας έκαναν μια θεαματική εμφάνιση.

Την επόμενη μέρα ασχοληθήκαμε το πρωινό με την χρήση του νερού από τον άνθρωπο και ανεβήκαμε πιο ψηλά στο ποτάμι και φτάσαμε στο υδροηλεκτρικό φράγμα «Πουρνάρι Ι» που κατασκευάστηκε το 1981 και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο χωμάτινο φράγμα της Ελλάδας. Εκεί ο κ. Σινάτης υπεύθυνος του ΚΠΕ, μας ξενάγησε στο χώρο και μετά επισκεφτήκαμε το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ όπου ο υπεύθυνος κ. Κωνσταντίνου μας συνόδευσε στην καρδιά του εργοστασίου και μας εξήγησε την λειτουργία του, τα στάδια και τον τρόπο παραγωγής και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Περνώντας από την Άρτα είχαμε ήδη επισκεφτεί το θρυλικό γεφύρι με το θρύλο του, την πλούσια ιστορία και το ρόλο του στην επικοινωνία των ανθρώπων της περιοχής. Στο μουσείο της Άρτας μάθαμε για την πλούσια ιστορία της περιοχής από την ξεναγό μας. Ακολούθως ξαναγυρίσαμε στις εκβολές του ποταμού αυτή τη φορά ακολουθώντας για 6 χιλιόμετρα μια στενή λουρίδα γης μέσα στο νερό (το ?ράμμα? για τους ντόπιους) και φτάσαμε στην Κορωνησία, ένα σύμπλεγμα τριών νησιών στον Αμβρακικό στις εκβολές του Αράχθου. Περπατήσαμε στην παραλία έχοντας από την μια μεριά την λιμνοθάλασα Λογαρού, από την άλλη θάλασσα του Αμβρακικού και πίσω μας την κλειστή θάλασσα μεταξύ των τριών νησιών. Περπατήσαμε στην παραλία με τα κογχύλια, είδαμε από κοντά τις παγίδες για τα ψάρια, πλήθος υδρόβιων πουλιών, αργυροπελεκάνους και όσα μας είχαν πει στο ΚΠΕ. Μετά ξεκινήσαμε την επιστροφή.

Συνοδοί καθηγητές Αδάμου Δήμητρα Αμπράζης Στυλιανός και Μούτος Χρήστος.

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.