Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Συμμετοχή του σχολείου μας στην Διαδικτυακή Ενημέρωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΙ.Δ.Η.Ε.).

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Internet Safety Day), καθιερώθηκε το έτος 2004, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση του διαδικτύου (Internet) και της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ενημέρωση από εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΙ.Δ.Η.Ε.) στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου μας, για μαθητές της Α’ και Β’ τάξης, μέσω τηλεδιάσκεψης (webex).

Στα πλαίσια του μαθήματος Πληροφορικής, η θεματολογία που αναπτύχθηκε αναφορικά με την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, αφορούσε:

τη πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες,

τις παγίδες που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης,

– τον διαδικτυακό σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό,

– τον εθισμό στο διαδίκτυο,

– το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbulling).

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συνδεθήκαμε με άτομα ευρέως γνωστά και αποδεκτά από το ευρύ κοινό και με επιρροή ειδικά σε αυτές τις ηλικίες, όπως αθλητές, τα οποία μίλησαν στα παιδιά για τη δική τους εμπειρία, αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου και τις διεξόδους των παιδιών στην εποχή των τεχνολογιών που διανύουμε.

Οι μαθητές μας, παρακολουθήσανε με αμείωτο ενδιαφέρον την ενημέρωση και στο τέλος πήρανε το λόγο και θέσανε ερωτήματα, σε ζωντανή σύνδεση με άλλα σχολεία της χώρας καθώς και με Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πλούσιο υλικό της εφαρμογής cyberkid.gov.gr και cyberalert.gr για θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο για μαθητές αλλά και για γονείς.

Με την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, μοιράστηκε σε κάθε μαθητή/τρια σχετικό έντυπο υλικό (φυλλάδιο) με χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές σχετικά με επισφαλείς διαδικτυακές συμπεριφορές προκειμένου να δομήσουμε υπεύθυνους και ενημερωμένους ψηφιακούς πολίτες του μέλλοντος.

cyberfot3cyberfot2cyberfot1

 

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.