Εργαστήρια Δεξιοτήτων – ΒΑΡΟΥΣΙ: ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων και Εργαστήριων Δεξιοτήτων κατά το σχολικό έτος 2021-2022 πραγματοποιήθηκαν τα προγράμματα με θέμα : «Βαρούσι, μια παραδοσιακή συνοικία της πόλης μας» και «Περπατώντας κάτω από το κάστρο της πόλης μας».

Τα τμήματα της Γ΄Τάξης Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο χώρο, να «σκαλίσουν»  λίγο παραπάνω την ιστορία του τόπου μας, παρατηρώντας την αρχιτεκτονική των σπιτιών του Βαρουσίου και  θαυμάζοντας τις εκκλησίες, που ήταν κρυμμένες ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης.

    Διοργανώθηκε ένα διαδραστικό “παιχνίδι θησαυρού”, κατά το οποίο οι μαθητές χωρίζονταν σε ομάδες των τριών ατόμων και κρατώντας στα χέρια τους εικόνες από σπίτια της παλιάς πόλης καλούνταν να τα αναζητήσουν και αφού γινόταν αυτό, διάβαζαν στους συμμαθητές τους πληροφορίες για το σπίτι που εντόπισαν(ιστορία, αρχιτεκτονική, δομικά στοιχεία του κτιρίου όπως είναι το μπαγδατί, σαχνισί, ανώι, κατώι κλπ.).

    Εκτός αυτού, κάθε φορά που συναντούσαν μια εκκλησία, γεγονός σύνηθες, καθώς βρίσκεται η μια πολύ κοντά στην άλλη, οι μαθητές διάβαζαν πληροφορίες σχετικά με τον συγκεκριμένο ιερό ναό. Τέλος, επισκεφτήκαν το κάστρο με το ρολόι το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της πόλης και τράβηξαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

    Μια άλλη δράση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων ήταν η εκδρομή μας στον Βόλο που συνοδεύτηκε από τις επισκέψεις στο μουσείο του Αρχιμήδη, στο μουσείο κεραμοποιίας (στο χώρο Τσαλαπάτα) και περιήγηση στους παραδοσιακούς οικισμούς της Πορταριάς και Μακρινίτσας Πηλίου.

    Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε από τις δράσεις αυτές ήταν πολύ σημαντικές (αναπτυχθήκαν δεξιότητες συμμετοχής, συνεργασίας, επικοινωνίας, ενσυναίσθησης). Τα προγράμματα συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί κα. Σιώμου Στέλλα ΠΕ78, κα. Σπανού Ευαγγελία ΠΕ04.01, κα. Πυρώτη Χρύσα ΠΕ01.

siomou

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.