Η Συμβολή του Αθλητισμού στην εξέλιξη των κοινωνιών

GallerySports

[img src=http://1gym-trikal.tri.sch.gr/wp-content/flagallery/gallerysports/thumbs/thumbs_1.jpg]110
Οι ιέρειες με τους αντιδημάρχους Παιδείας Βασιλένα Μητσιάδη, Αθλητισμού Άκη Αναστασίου και τη Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων, Αποστόλου Μαριάννα
[img src=http://1gym-trikal.tri.sch.gr/wp-content/flagallery/gallerysports/thumbs/thumbs_2.jpg]100
Η Συμβολή του Αθλητισμού στην εξέλιξη των κοινωνιών, Ευαγγελία Παπαθεοδώρου
[img src=http://1gym-trikal.tri.sch.gr/wp-content/flagallery/gallerysports/thumbs/thumbs_3.jpg]160
Αφή της Ολυμπιακής φλόγας
[img src=http://1gym-trikal.tri.sch.gr/wp-content/flagallery/gallerysports/thumbs/thumbs_4.jpg]170
Λαμπαδηδρομία
[img src=http://1gym-trikal.tri.sch.gr/wp-content/flagallery/gallerysports/thumbs/thumbs_5.jpg]130
Λαμπαδηδρομία
[img src=http://1gym-trikal.tri.sch.gr/wp-content/flagallery/gallerysports/thumbs/thumbs_6.jpg]100
Σκυταλοδρομία
[img src=http://1gym-trikal.tri.sch.gr/wp-content/flagallery/gallerysports/thumbs/thumbs_7.jpg]80
Απαγγελία ποιημάτων (Καλλιπάτειρα & απόσπασμα από τον ύμνο του Πινδάρου) - Ολυμπιακός Ύμνος (από τη χορωδία του σχολείου)
[img src=http://1gym-trikal.tri.sch.gr/wp-content/flagallery/gallerysports/thumbs/thumbs_8.jpg]80
Παραδοσιακοί χοροί
[img src=http://1gym-trikal.tri.sch.gr/wp-content/flagallery/gallerysports/thumbs/thumbs_9u03b1.jpg]50
Απονομή
[img src=http://1gym-trikal.tri.sch.gr/wp-content/flagallery/gallerysports/thumbs/thumbs_9u03b2.jpg]70
Απονομή
[img src=http://1gym-trikal.tri.sch.gr/wp-content/flagallery/gallerysports/thumbs/thumbs_9u03b3.jpg]110
Απονομή

1ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Παρασκευή  10  Οκτώβρη 2014

«Η Συμβολή του Αθλητισμού στην εξέλιξη των κοινωνιών»

Παπαθεοδώρου Ευαγγελία, μαθήτριας Β? Γυμνασίου

 Αγαπητοί συμμαθητές

Η  πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη καθιερώθηκε από την πολιτεία σαν πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού. Το πόσο  σημαντική  είναι η άσκηση για την  ισορροπημένη  σωματική και πνευματική ανάπτυξη  του ανθρώπου είναι ευρέως γνωστό.

Από αρχαιοτάτων χρόνων και από τις ιστορικές πηγές που ήρθαν στο φως, διαπιστώνουμε ότι η άσκηση κατείχε ανέκαθεν σημαντική θέση στη ζωή των ανθρώπων. Στην Ομηρική εποχή συναντάμε τον Οδυσσέα  και τους άλλους έλληνες αρχηγούς να διαγωνίζονται στην τοξοβολία ,στο λιθάρι στην πάλη. Επίσης η Ναυσικά παρουσιάζεται να διασκεδάζει παίζοντας με τις υπηρέτριες με μια μπάλα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον. Οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν τη γυμναστική αναπόσπαστο κομμάτι  της εκπαίδευσης των νέων. Έτσι μετά την ανάγνωση και τη γραφή ,τα μαθηματικά ,τη μουσική, επισκέπτονταν τα γυμναστήρια και ασκούνταν για να διατηρήσουν το σώμα  και το μυαλό τους υγιή. Οι Σπαρτιάτες γυμνάζονταν ώστε να γίνουν ικανοί πολεμιστές και να μπορούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες του πολέμου. Οι Ολυμπιακοί αγώνες  που ξεκίνησαν το 776 π.χ ήταν ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας. Η έναρξη των αγώνων σηματοδοτούσε την παύση των πολεμικών συγκρούσεων  και επέβαλε την ολυμπιακή εκεχειρία.

Σήμερα καθημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της άσκησης και τη βάζουν στη ζωή τους. Έγινε πλέον κατανοητό ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο για τους προικισμένους από τη φύση με πλούσιο αθλητικό ταλέντο. Όλοι μας βάζουμε τους δικούς μας στόχους και καταρρίπτουμε τα δικά μας ρεκόρ  Η αθλητική επιστήμη εξελίσσεται και μας προτείνει συνεχώς καινούργιους τρόπους άσκησης. Όμως το κυνήγι της πρωτιάς με κάθε τρόπο, θεμιτό και αθέμιτο έδωσε την ευκαιρία να διεισδύσουν στο χώρο του αθλητισμού και αρκετοί αρνητικοί παράγοντες όπως για παράδειγμα τα αναβολικά. Εμείς λέμε όχι σε όλα αυτά και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε τηρώντας τους κανόνες του «ευ αγωνίζεσθαι».

Στη συνέχεια έγινε αναπαράσταση της αφής της ολυμπιακής φλόγας και λαμπαδηδρομίας από τις μαθήτριες Γεωργίου Μαρίζα ,Καλαϊτζάκη Δήμητρα, Σιούτα Χριστίνα, Γεωργίου Μαρία και το μαθητή  Τάκο Στέργιο.

Ο αθλητισμός ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες όπως λογοτέχνες, γλύπτες, ζωγράφους, που δημιούργησαν αξιόλογα έργα τέχνης που έμειναν στην ιστορία, όπως το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλους που εκτίθεται στο μουσείο που βρίσκεται στην Ολυμπία.

Στην Καλλιπάτειρα, ο ποιητής Λορέντζος  Μαβίλης σχολιάζει με ποιητικό τρόπο την περίπτωση της Καλλιπάτειρας , που μεταμφιεσμένη σε γυμναστή μπαίνει στην Ολυμπία να παρακολουθήσει τους αγώνες αλλά αποκαλύπτεται. Ο Πίνδαρος υμνεί τον Ασώπιχο από τον Ορχομενό, ορφανό από πατέρα, που κέρδισε σε αγώνα δρόμου για παιδιά στην Ολυμπία. Τα 2 αυτά ποιήματα απήγγειλαν κατά σειρά οι μαθητές, Κουτσιούμπας Χαράλαμπος και Κουκουσούλη Ειρήνη.

Ο Ολυμπιακός ύμνος που γράφτηκε από τον Κωστή Παλαμά και μελοποιήθηκε από τον Κώστα Σαμάρα από το 1956 είναι ο επίσημος ύμνος των αγώνων. Τον ύμνο απέδωσε  υπέροχα η χορωδία του σχολείου μας.

Ο χορός, τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας κατείχε ανέκαθεν σημαντική θέση στη ζωή των ανθρώπων. Μαθήτριες του σχολείου χόρεψαν τους παραδοσιακούς χορούς «Αντίπερα» και «Ζαχαρούλα».

Και ήρθε η ώρα για δράση. Οι μαθητές/ μαθήτριες της Α΄ τάξης αγωνίστηκαν σε μια μορφή σύνθετης σκυταλοδρομίας για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας. Ο πρωταρχικός όμως στόχος ήταν η συμμετοχή και η προσπάθεια από κάθε διαγωνιζόμενο. Πρώτα πέρασαν οι μαθητές  του Α1 και του Α2 στο χώρο εκκίνησης ενώ το  Α3 και Α4 ακολούθησαν.

Στη  συνέχεια οι μαθητές/τριες κατευθύνθηκαν  στα ανάλογα γήπεδα όπως όριζε το πρόγραμμα που αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων. Ακούστηκε το μήνυμα από το μικρόφωνο.

«Είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και να έχουμε στο μυαλό μας ότι «ο αθλητισμός είναι για όλους».

Καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες

       Έτσι ολοκληρώθηκε η 1η Πανελλήνια ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων,  μια ημέρα διαφορετική αφιερωμένη στη διαφορετικότητα. Στο 1ο Γυμνάσιο καθημερινά αποδεικνύεται ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε με αγάπη. Κάτω από την ομπρέλα της αγάπης τους χωράνε όλοι, όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε ?όλοι είμαστε ίσοι !

Ευχαριστούμε τους αντιδημάρχους του Δήμου Τρικκαίων Παιδείας Βασιλένα Μητσιάδη, Αθλητισμού Άκη Αναστασίου και τους γονείς που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Γυμναστές του σχολείου μας Πολύζο, Θωμά & Σιούτα Ευάγγελο καθώς και στη μουσικό Κολόβα Μαρία για την διοργάνωση της υπέροχης αυτής εκδήλωσης με θέμα: «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι». Συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας που βοήθησαν ώστε να ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις χωρίς προβλήματα παρά του μεγάλου αριθμού των διαφορετικών αλλά ίσων μαθητών. Τέλος συγχαίρω όλους τους μαθητές για τη συμμετοχή τους, το σεβασμό στους κανόνες και την ευθύνη που έδειξαν για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων έχοντας στο μυαλό τους ότι «ο αθλητισμός είναι για όλους» .

 

Ευχαριστήριο

Η σχολική κοινότητα του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων ( Διεύθυνση, Εκπαιδευτικοί, γονείς & μαθητές) νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν για την ευγενική χορηγία τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για τις μπάλλες, την γαλακτοβιομηχανία «Τρίκκη» για τα γαλατάκια, τα ζαχαροπλαστεία «Μέλισσα» για τα γλυκά και την μπισκοτοποιϊα «Δερμίσης» για τα μπισκότα και τις σοκολατόπιτες που προσφέρθηκαν στις εκδηλώσεις του σχολείου μας στις 10 Οκτώβρη που έγιναν στις  στα πλαίσια της  1ης Πανελλήνιας ημέρας σχολικού Αθλητισμού. Οι ανάγκες των μαθητών μας κάθε χρόνο γίνονται όλο και μεγαλύτερες, έτσι χωρίς τη δική σας συμβολή δε θα ικανοποιούνταν πολλές από αυτές. Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και να είστε πάντα κοντά στους μαθητές μας.

 

Η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων

Αποστόλου Μαριάννα, ΠΕ05