Μαθητές

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,

Η σχολική κοινότητα είναι μια οργανωμένη ομάδα που έχει τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας. Το σχολείο οφείλει να προετοιμάζει τους μαθητές ώστε να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία και, επομένως, η εσωτερική οργάνωση της σχολικής ζωής έχει διττό στόχο: αφενός επιδιώκει τη μετάδοση της γνώσης και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, αφετέρου στοχεύει στην ανάπτυξη προσωπικοτήτων που θα ενεργούν ως  ώριμοι δημοκρατικοί πολίτες.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Καθηγητών του 1ου Γυμνασίου πιστεύουμε ότι  η συνεργασία σχολείου και γονέων μπορεί να συνεισφέρει  θετικά όχι μόνο στη βελτίωση της επίδοσης αλλά και στη διαμόρφωση του ήθους και της κόσμιας συμπεριφοράς των μαθητών. Από την πλευρά μας θα καταβάλουμε  κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας. Ωστόσο, η εκπλήρωσή τους εξαρτάται και από τη δική σας στήριξη και συνεργασία.

Ειδικότερα θεωρούμε απαραίτητη τη δική σας συνεργασία στα εξής:

 1. Έγκαιρη προσέλευση των μαθητών  στο σχολείο:  Οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται στον αύλειο χώρο του σχολείου πέντε λεπτά πριν τις 8.00 το πρωί. Η παρουσία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητών και καθηγητών), κατά τη διάρκεια της προσευχής, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενημέρωσή τους για  θέματα που αφορούν στη σχολική ζωή και, επιπλέον, η καθυστερημένη προσέλευση αποσυντονίζει τη λειτουργία του σχολείου.
 2. Ενημέρωση του σχολείου σε περίπτωση απουσίας. Σε κάθε περίπτωση  απουσίας του μαθητή/τριας,  το σχολείο  θα θεωρεί ότι το παιδί έφυγε κανονικά  από το σπίτι για το σχολείο και θα σας ειδοποιεί  για να ελέγξετε τι  συμβαίνει. Ωστόσο, θα παρακαλούσαμε να ενημερώνετε τηλεφωνικά τη γραμματεία σε περίπτωση απουσίας του μαθητή είτε για λόγους υγείας, είτε για οικογενειακούς λόγους, καθώς αυτό διευκολύνει το έργο μας.
 1. Όρια Απουσιών:
 • Αν ο μαθητής σημειώσει περισσότερες από 114 απουσίες, απορρίπτεται.
 • Για μαθητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα υγείας ισχύουν άλλες διατάξεις.
 • Οι μεμονωμένες απουσίες κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου δεν δικαιολογούνται. Όταν όμως ο Διευθυντής του σχολείου δίνει άδεια σ? έναν μαθητή, επειδή δεν αισθάνεται καλά, σας ενημερώνουμε τηλεφωνικά. Γι? αυτές τις απουσίες μπορείτε να φέρετε δικαιολογητικά.
 • Οι μεμονωμένες απουσίες, ενδιάμεσα των ωρών διδασκαλίας, πρέπει να σας προβληματίσουν σοβαρά. Το σχολείο, στο βαθμό που είναι εφικτό, θα σας ενημερώνει για τις ενδιάμεσες απουσίες. Σύμφωνα με το νόμο ο κάθε κηδεμόνας οφείλει να προσέρχεται στο σχολείο και να ενημερώνεται για τη φοίτηση του παιδιού του. Θυμηθείτε ότι η επίβλεψη από το σχολείο και το σπίτι στο θέμα των απουσιών προστατεύει και προφυλάσσει τα παιδιά σας.
 1. Ενημέρωση Γονέων για τη σχολική επίδοση:Για να διευκολύνουμε την ανάγκη σας για ενημέρωση και συνάντηση με τους καθηγητές των παιδιών σας έχουμε ορίσει μια μέρα της εβδομάδας κατά την  οποία θα μπορείτε να δείτε όλους τους καθηγητές. Αυτή η συνάντηση μπορεί να λαμβάνει χώρα κάθε Τετάρτη από τις 9:30 έως τις 12: Μπορείτε, ωστόσο, να επισκέπτεστε το σχολείο και να ενημερώνεστε για την πρόοδο των παιδιών σας, όλες τις μέρες της εβδομάδας κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου (8.00 ? 13.30), αφού ελέγξετε το ημερήσιο πρόγραμμα των παιδιών σας για να ξέρετε ποια ώρα θα βρείτε τον καθηγητή που θέλετε να δείτε.
 2. Σχολικές γιορτές ? Περίπατοι: Σας παρακαλούμε να φροντίζετε για την ασφάλεια των παιδιών σας τις ημέρες που πραγματοποιούνται σχολικοί περίπατοι (ο περίπατος τελειώνει στις 12:00  περίπου) και σχολικές εορτές (για την 28η Οκτωβρίου, το Πολυτεχνείο, τους Τρεις Ιεράρχες και την 25η Μαρτίου η γιορτή τελειώνει στις 10:30  περίπου).
 3. Μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης της γραπτής από προφορική εξέταση για περιπτώσεις μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως δυσλεξία κλπ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Διεύθυνση του σχολείου. Επίσης, αν υπάρχει κάτι που κρίνετε ότι το σχολείο πρέπει  να έχει υπόψη του για το καλό του παιδιού σας, π.χ. λόγους υγείας ή κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα, μη διστάσετε να μας το εμπιστευτείτε.
 4. Κινητά τηλέφωνα: Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την αρ. πρωτ. Γ2/132328/07-12-2006 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων από μαθητές και εκπαιδευτικούς στο χώρο του σχολείου, οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου και προβλέπονται ποινές για τους παραβάτες.
 5. Διαγωγή: Τέλος, θεωρούμε σκόπιμο να τονίσουμε ότι σημαντική παράμετρος τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία της μαθησιακής διαδικασίας στο σχολείο, όσο και κυρίως για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας των μαθητών είναι η αρμόζουσα προς τους σχολικούς κανόνες διαγωγή. Η ευγένεια και όχι η αυθάδεια ή η θρασύτητα προς τους καθηγητές, τους φύλακες και  το προσωπικό του σχολείου,   ο σεβασμός του σχολικού κτιρίου και όχι οι φθορές, η συνεργασία και όχι η αντιπαλότητα και η χρήση βίας προς τους συμμαθητές, αποτελούν στοιχεία της πρέπουσας στο σχολικό περιβάλλον συμπεριφοράς, αλλά και συνιστούν αναγκαίες αρχές και αξίες προκειμένου οι νέοι να συμβιώσουν αρμονικά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

 

                                                                         Εκ της Διεύθυνσης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>