Χρυσοπράσινο φύλλο

Το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» είναι ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με διετείς διασχολικές συμπράξεις Σχολείων από την Ελλάδα και την Κύπρο που συντονίζεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης και από συντονιστές που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί από το 1994 ύστερα από κοινή πρόταση που υπέβαλαν στα Υπουργεία των δύο χωρών οι εκπαιδευτικοί Γιώργος Φαραγγιτάκης και Χρήστος Γεωργιάδης. Τότε είχε υποστηριχθεί από τους Δήμους Αργυρούπολης και Αλίμου, από το ΥΠΕΧΩΔΕ και φυσικά από το Υπουργείο Παιδείας. Μετά την ίδρυση του ΚΠΕ Αργυρούπολης εντάχθηκε στις διεθνείς του συνεργασίες.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

α) Η δημιουργία γνωστικών και αξιακών προϋποθέσεων στα παιδιά ώστε να έχουν θετικές στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές στα ζητήματα της προστασίας της οικολογικής ισορροπίας, της ποιότητας της ζωής και της βιωσιμότητας της ανάπτυξης.
β) Η ανάπτυξη παιδαγωγικού προβληματισμού μεταξύ των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για τα εκπαιδευτικά συστήματα και τις παιδαγωγικές πρακτικές.
γ) Η ενδυνάμωση των ιστορικών εθνικών και πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους δύο λαούς και η προώθηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας.

Την τρέχουσα σχολική χρονιά (2012-13), συμμετέχει στο “χρυσοπράσινο φύλλο”  το 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς Λευκωσίας. Σε πρώτη φάση οι μαθητές του Γυμνασίου Αγλαντζιάς επισκέφτηκαν τα Τρίκαλα (28-31/3/2013), όπου φιλοξενήθηκαν από μαθητές του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων. Αφού ξεναγήθηκαν στο σχολείο μας και στο νομό μας, παρουσίασαν τις εργασίες τους στην αποχαιρετιστήρι α εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Λέσχη Τρικάλων στις 30/3. Αποσπάσματα από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ: 1ο Μέρος και 2ο Μέρος.