Τι μας ενώνει; Τι μας χωρίζει; Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι

Υπεύθυνη προγράμματος: κ. Ελένη Μοτίτσιου

Στο πρόγραμμα «Τι μας ενώνει; Τι μας χωρίζει; Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι?» δώδεκα μαθήτριες της Β΄ Τάξης, μελέτησαν, βρήκαν πληροφορίες και εργάστηκαν για χώρες που αγαπούν, θέλουν να  επισκεφτούν ή κατάγονται από αυτές. Στο σχολείο μας υπάρχει διαθέσιμο CD με τις εργασίες των μαθητών.

 Η Νινίκα Φανή του Β4 παρουσιάζει την Ελλάδα μας.  Τη χώρα στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία, τη χώρα με τον οικουμενικό πολιτισμό, τη χώρα του Σωκράτη και του Αριστοτέλη.  Τη χώρα με τις καταγάλανες θάλασσες και τα γραφικά νησάκια.  Τη χώρα που αντιμετώπισε πολλά χρόνια σκλαβιάς και στάθηκε πάλι δυνατή.

 Η Ντόντου Χριστίνα του Β4 εργάστηκε για την Κύπρο.  Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με την  υπέροχη φυσική ομορφιά.  Το νησί που οι κάτοικοί του ονειρεύονται τη μέρα που θα περάσουν την «πράσινη γραμμή» και θα ζήσουν ξανά στα κατεχόμενα.

 Η Βράντζα Έλλη-Ελπίδα του Β1 μας παρουσιάζει τη Γαλλία.  Τη χώρα του Φωτός, τη χώρα απ? όπου ξεκίνησε ο Διαφωτισμός, τη χώρα των Γραμμάτων και του Ρομαντισμού.  Σημαντικά ονόματα του Διαφωτισμού είναι ο Βολτέρος, ο Μοντεσκιέ, ο Ντιντερό.  Επίσης ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Γαλλίας είναι το Μουσείο του Λούβρου που φιλοξενεί έργα από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κόσμου.

 Η Χήρα Νεκταρία του Β5 είναι λάτρης της γειτονικής μας Γερμανία  που πολλοί Έλληνες την έκαναν δεύτερη πατρίδα τους.  Στην εργασία της μας δίνει πληροφορίες για τον Καθεδρικό Ναό του Βερολίνου, τη Στήλη της Νίκης και τη Στήλη του Βρανδεμβούργου όπου μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου έγινε σύμβολο της ενωμένης Γερμανίας.

 Η  Τσιρογιάννη  Χρύσα του Β5 αγαπά την Ιταλία.  Όνειρό της είναι να μπορέσει κάποια μέρα να την επισκεφτεί.  Θέλει να δει από κοντά την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, να θαυμάσει τα έργα μεγάλων Ιταλών της Αναγέννησης όπως ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, να παρακολουθήσει μια Ιταλική όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι και να κάνει μια βόλτα στα κανάλια της Βενετίας.

 Η Ρούσι Ελβίσα του Β5 μας δίνει πληροφορίες για τη  χώρα καταγωγής της.  Τη γειτονική μας Αλβανία.  Τη χώρα που προσφέρει την ηρεμία του βουνού και την απόλαυση της θάλασσας.  Το Αργυρόκαστρο και το Ελμπασάν είναι από τις πόλεις που αξίζει να επισκεφτούμε.

 Η Τσιότρα Σοφία του Β5 μελέτησε την Ισπανία.  Τη χώρα του Δον Κιχώτη, της «Γκουέρνικα» του Πικάσσο και του φλαμένκο.  Επίσης μας παρουσιάζει τις περίφημες ταυρομαχίες και το τεράστιο ενυδρείο που υπαρχει στη χώρα με τις 35 δεξαμενές και 450 διαφορετικά είδη ψαριών.

 Η Μπούνα Μαρία-Έφη του Β4 και η Ζότο Ανγκελικί του Β2 εργάστηκαν για τη χώρα του Μεξικού.  Τη χώρα όπου αναπτύχθηκε ο πολιτισμός των Μάγια και όπου τα αρχαιολογικά μνημεία  σώζονται ακόμα και σήμερα.  Επίσης στο Μεξικό υπάρχει η πλατεία του Συντάγματος η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου και μέσα στην οποία βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός αφιερωμένος στην Ανάληψη της Παναγίας.

 Το όνειρο της  Κοσβύρα Ισιδώρας και της  Ζώη Στεφανίας του Β2 είναι να επισκεφτούν την Ολλανδία.  Η Ολλανδία είναι η χώρα που φημίζεται για τους Βοτανικούς της κήπους και τις όμορφες τουλίπες.  Επίσης εκεί βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Χάγης.  Μοναδική σε ομορφιά είναι η πόλη Ρότερνταμ η οποία είναι και το μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου.

 Τέλος η  Πρεμέτη Ευθυμία του Β4 μελέτησε την Πορτογαλία.  Τη χώρα των εξερευνήσεων.  Αξιοσημείωτο στη χώρα είναι το μνημείο των Ανακαλύψεων που ανεγέρθηκε προς τιμή των Πορτογάλων θαλασσοπόρων.

 Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν στον πλανήτη μας υπάρχουν λαοί με διαφορετική γλώσσα, διαφορετικό πολιτισμό, ήθη, έθιμα.  Μπορεί να φαινόμαστε τόσο διαφορετικοί αλλά είμαστε και τόσο ίδιοι.  Όλοι μας προσδοκούμε ελευθερία, ειρήνη, αγάπη, συμπόνια.  Όλοι πονάμε και όλοι αγαπάμε.

Ας γνωριστούμε λοιπόν καλύτερα?

ας δείξουμε σεβασμό στη διαφορετικότητα? 

Ελλάδα, Ιταλία, ΑλβανίαΠορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία,

Κύπρος, Μεξικό, Ολλανδία