Σχολ. Έτος 2018-19

Την Πέμπτη 23/5/2019 το εργαστήριο πληροφορικής του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων παρουσίασε την εργασία  των μαθητών με τίτλο «Robo-survivor» στο πλαίσιο της  εκπαιδευτκής  ρομποτικής.

Δείτε το σχετικό βίντεο στο

https://www.youtube.com/watch?v=Kfp5xI8oKWU

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες (τη μπλε και την κόκκινη ομάδα) και  ανατέθηκαν ρόλοι (προγραμματιστές, κατασκευαστές και εκφωνητές).

Κατασκευάστηκε στίβος μάχης με δύο διαδρομές μετ? εμποδίων που κατέληγαν σε αντίστοιχα τέρματα. Για την κατασκευή αυτή χρησιμοποιήθηκαν ένα ρομπότ EV3  με τέσσερις κινητήρες και τέσσερις αισθητήρες για την κίνηση των εμποδίων. Στον τερματισμό υπήρχε ένα σύστημα Arduino  το οποίο ανίχνευε ποιο ρομπότ τερμάτισε πρώτο. Το Arduino είχε συνδεδεμένους 2 αισθητήρες υπερήχων, 2 led (μπλε ? κόκκινο), 1 buzzer και 1 οθόνη.

Τις διαδρομές διένυαν δύο ρομπότ EV3 αντιπροσωπεύοντας την κάθε ομάδα. Τα ρομπότ κατασκευάστηκαν ώστε με ένα ειδικό μηχανισμό να μπορούν να παίρνουν τις μπάλες από ειδικό σημείο και να προσπαθούν να επιτύχουν τέρματα.

Ο έλεγχος του ρομπότ και ο προγραμματισμός γινόταν από δύο φορητούς υπολογιστές όπου οι μαθητές μπορούσαν να ελέγξουν διάφορες παραμέτρους με στόχο την ταχύτητα και την ευστοχία.

Ο τερματισμός του νικητή- ρομπότ ελεγχόταν από το σύστημα Arduino ανάβοντας το αντίστοιχο led, αναγράφοντας στην οθόνη μήνυμα ανάλογου χρώματος και εκπέμποντας χαρακτηριστικό  ήχο.

Στόχος του παιχνιδιού ήταν το ρομπότ να περάσει με επιτυχία τα εμπόδια, να πάρει δύο μπάλες και να ευστοχήσει. Διεξήχθηκαν πέντε σετ και νικητής ήταν το ρομπότ με τις περισσότερες νίκες. Κατά τη διάρκεια του αγώνα υπήρχε ζωντανή μετάδοση από εκφωνητή, καθώς και προβολή του αγώνα σε μεγάλη οθόνη.

Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός με πολλές διακυμάνσεις και νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η μπλε ομάδα με σκορ 3-2.

Συμμετείχαν οι μαθητές: Δρόσου Αθανασία, Καλέτσης Βασίλειος,  Κιόρι Μάριο, Κολίτσας  Κων/νος, Λάσκος Κων/νος, Μενήτσας Απόστολος, Μπουρλιού Άννα,  Σταχούλη Βασιλίνα,  Τσέλιος Τάσος, Τσιάρας Στέργιος,  Τυρνενόπουλος Αντώνης

Την ομάδα συντόνισαν οι καθηγητές:

Χ. Παπαδούλης ΠΕ-86

Ε. Ζαφείρη ΠΕ-86

Δ. Θεοχάρης ΠΕ-03